Fradrag for arbejdstøj – Guide for lønmodtagere


Er du lønmodtager og har et arbejde, som kræver arbejdstøj af enhver art? Så har du muligvis tvivl om, hvorvidt du kan få fradrag for tøjet – og om det måske endda er skattepligtigt.

Vi gennemgår reglerne for skattefradrag for arbejdstøj for lønmodtagere. Læs om:


Skal du selv betale dit arbejdstøj som lønmodtager?

Som hovedregel, kan du ikke få fradrag for arbejdstøj som almindelig lønmodtager, da udgifter til tøj i al almindelighed er en privat udgift. Men der er særlige regler, hvor du undtagelsesvis godt kan få fradrag alligevel. Dem gennemgår vi her.  

Bagatelgrænse på 6600,- i 2022

I de tilfælde, hvor der er undtagelser, der gør, at du godt kan få fradrag for arbejdstøj, får du fradrag for ”merudgiften”. Det vil sige, at ifølge skattereglerne, så er udgifter til tøj en privat udgift, som du måtte have – uanset om du skal investere i decideret arbejdstøj eller kan bruge dit eget private tøj. Derfor er det de ekstra omkostninger, som du måtte have ved at købe særligt arbejdstøj, som du kan få fradrag for.

Derfor er der en bagatelgrænse på 6600,- i 2022, som du skal trække fra dine udgifter først, og som derfor er en privat udgift.

Skal du bruge uniform?

Er der krav fra din arbejdsplads om, at du skal bruge uniform, kan du faktisk få fradrag for dit arbejdstøj.

Hvornår er noget en uniform? En dresscode om pænt arbejdstøj er ikke nok til, at du kan få fradrag. Heller ikke, hvis kravet er smoking eller jakkesæt, selvom det måske ligger udenfor din opfattelse af, hvad almindeligt pænt tøj er.

Logikken er simpelthen, at det er en påklædningsgenstand, som man godt kan forvente at finde i folks garderobeskabe – uanset om det er til arbejdsbrug eller privat brug. Derfor går det ikke under betegnelsen ”arbejdstøj”, når vi taler fradrag.

Eksempel på en fradragsberettiget uniform - Chauffør

Et eksempel på en uniform er en chaufførs uniform, som arbejdsgiver stiller krav om, at han eller hun selv skal købe. Der skal dog være specifikke krav fra arbejdsgiver, som gør, at tøjet er specielt og væsentligt dyrere end almindeligt pænt tøj som en sort skjorte og en habitjakke. Det skal tydeligt være en uniform. Hvis det er tilfældet, har chaufføren ret til fradrag for merudgiften. 

Eksempel på fradragsberettiget arbejdstøj – Skorstensfejer

En skorstensfejer skal bruge særligt arbejdstøj, der lever op til nogle sikkerhedskrav, der ligger udenfor at være ”egnet til normalt brug”. Det skal være flammehæmmende arbejdstøj, hvilket han eller hun ikke vil gå i i sin fritid. Derfor er skorstensfejerens tøj fradragsberettiget. Han eller hun vil dog stadig skulle dække bundgrænsen selv, og kun få fradrag for merudgiften.

Eksempel på en IKKE fradragsberettiget uniform – Scenetøj

Er du kunstner, skuespiller eller sanger eller en anden type performer, som har behov for særligt tøj at arbejde i, er dette IKKE fradragsberettiget. Det er ikke regnet som uegnet som almindeligt hverdagstøj, selvom det måske ligger langt fra den stil, som du normalt ville gå med i din fritid.

Læs mere på SKAT’s hjemmeside eller på SKAT’s juridiske vejledning

Stiller virksomheden arbejdstøj til rådighed?

Der er to former for arbejdstøj, som en virksomhed kan stille til rådighed:

  • Arbejdstøj eller uniformer, som er passende for et bestemt arbejde, f.eks. kitler til sygehuspersonale eller sikkerhedstøj.
  • Arbejdsgiverbetalt beklædning i form af habitter, skjorter og trøjer.

Arbejdstøj og uniformer, der er passende til et bestemt arbejde skal ikke beskattes hos medarbejderen under nogen omstændigheder. Det kan sammenlignes med et arbejdsredskab, der er nødvendigt for at kunne udføre sit job.

Arbejdsgiverbetalt beklædning, der minder om almindeligt tøj skal opfylde to betingelser for at være skattefrit:

  1. Tøjet skal i overvejende grad være anskaffet i arbejdsgivers interesse. Det betyder, at der skal være tydeligt firmalogo eller lignende på tøjet.
  2. Udgiften til tøjet må ikke – sammen med værdien af andre goder, der er omfattet af bagatelgrænsen – overstige DKK 6.600.

Hvis betingelserne ikke er opfyldt, er det skattepligtig for medarbejderen herunder også hvis bagatelgrænsen på DKK 6.600 overskrides.

Regler for arbejdstøj med logotryk

Logotryk på arbejdstøj er en måde for arbejdsgiveren at signalere, at tøjet er anskaffet i arbejdsgiverens interesse. Det kan eksempelvis være en sælger, der kører ud til kunder på besøg, og derfor skal repræsentere virksomheden i sin beklædning, eller en medarbejder der skal have habit på for at repræsentere en virksomhed på en messe.

> Er du en virksomhed, så læs mere om fradrag for arbejdstøj for virksomheder her.

star

Professionel rådgivning

Få professionel vejledning til sortiment fra vores erfarne sælgere.
star

Egen webshop

Webshop for erhvervskunder med mange fordele såsom fakturabetaling.
star

Logotryk- & broderi

Automatisk logotryk på dine bestillinger via din egen webshop.
star

Fri fragt over 999 kr.

100% klimakompenseret levering med GLS til pakkeshops & erhvervsadresser.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner og produktnyheder.
Trustpilot